A A A

Rak żołądka

Chorzy z rakiem żołądka odmaiają pobierania posiłkó bądź na skutek braku łaknienia i strętu do niektórych potra, bądź też na skutek dolegliości, jakie ystępują po ich spożyciu. Dlatego też należy podaać im do jedzenia raczej to, czego sobie życzą i na co jeszcze mają ochotę niż układać może słuszne pod zględem odżyczym, lecz budzące niechęć jadłospisy. miarę możliości należy uzględnić pożyieniu potray nie drażniące i nie pogarszające spółistniejącego zykle stanu zapalnego śluzóki żołądka. Nie należy chorym odmaiać użyek ani napojó alkoholoych, jeżeli tylko mają na nie ochotę — naturalnie z zachoaniem u-miaru. Dieta chorych na raka żołądka poinna zaierać składniki bogate itaminy, soki oocoe i arzyne. Zykle najdłużej znoszą oni potray mączne, przyrządzane już to jako kluseczki na rosole, już to jako kostki grysikoe (z manny), osiankę oraz przetarte arzya zapraione masłem. Z reguły natomiast odczuają stręt dc mięsa i potra mięsnych. czasie posiłkó trzeba im podaać roztory kasu solnego z pepsyną lub ino pepsynoe. Pobudzenia ymiotne, utrudniające odżyianie, można hamoać podaanymi doustnie mieszankami, które zaierają anestezynę, luminal, lub fenaktyl (np. Stemetil i Torecan i inne rónorzędne —