A A A

Żywienie przy sztucznej przetoce kałowej (sztucznym odbycie)

O zestawieniu diety w przypadku wytworzonego chirurgicznie sztucznego odbytu decyduje umiejscowienie przetoki oraz rozmiar odcinka przewodu pokarmowego wyłączonego z funkcji trawienia. W razie usunięcia części jelita cienkiego największemu upośle dzeniu ulega trawienie tłuszczów — i stąd zachodzi ko nieczność ograniczania tłuszczów w pożywieniu. Nato miast potrawy mączne i mięsne bywają trawione jeszcze dość dobrze. Można zatem podawać pieczywo pszenne, su charki, grysik, ryż, tapiokę, płatki ziemniaczane itd Mięso musi być chude i siekane (mielone), bowiem tę je go postać chory dobrze zniesie, pod warunkiem, że czyn ność trawienna żołądka jest jeszcze nie upośledzona. Po upływie szeregu tygodni od chwili zabiegu pozosta ła część jelita przejmuje wszystkie czynności trawienne i wówczas można układać jadłospis chorego w sposób bardziej zbliżony do normalnego. Na stałe jednał' należy ograniczyć spożywanie tłusz czów, roślin strączkowych, potraw wzdy mających i wód gazowanych. Do diety po re sekcji jelita (po wycięciu jego części) ewentualnie przy obecności przetoki kałowej używa się różnych zaczynów trawiennych jako dodatku ułatwiającego trawienie po karmów. One to zastępują te fermenty, które normalnie są wytwarzane przez odpowiednie gruczoły jelitowe, ; których brak z powodu wycięcia lub innych zabiegów chirurgicznych dokonanych w przewodzie pokarmowym Przy wyłączeniu części jelita grubego może ulec upośledzeniu wchłanianie wody, w związku z czym trzeba ograniczyć jej spożycie. W razie wzdęć należy zmniejszyć w posiłkach ilość cukru, mąki i ziemniaków. Po wytworzeniu sztucznego odbytu chory z biegiem czasu sam nabiera doświadczenia, jakie rodzaje pokarmów najlepiej znosi, jakie nie wywołują u niego wzdęć, biegunek, albo też przeciwnie — zaparć stolca. Sam chory wskaże po pewnym czasie potrawy zakłócające prawidłowe trawienie i wypróżnienie, oraz potrawy dobrze tolerowane.